Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 33
Patlıcan Turşusu
Patlıcan turşusu, mutfağımızda yer bulan  lezzetli turşu tarifleri arasındadır. Yaz geldiğinde ...
50 dk. 12 Kcal 4,5 Puan
Sade Patlıcan Turşusu
Sade patlıcan turşusu, Türk mutfağı birçok yemek çeşidinde olduğu gibi turşu çeşitleri bakımından da...
90 dk. 45 Kcal 4,5 Puan
Doğrama Patlıcan Turşusu
Doğrama patlıcan turşusu, yemeklerde özellikle bakliyat yemekleri, makarna tarifleri, sulu sebze yem...
30 dk. 12 Kcal 4,5 Puan
İçli Patlıcan Turşusu
İçli patlıcan turşusu yaz aylarında sebzelerin en bol ve lezzetli olduğu zamanlarda kurulan turşu çe...
50 dk. 20 Kcal 4,5 Puan
Haşlanmış Patlıcan Turşusu
Haşlanmış patlıcan turşusu, severek tükettiğimiz turşu çeşitleri arasındadır. Patlıcan turşusu yapıl...
55 dk. 12 Kcal 4,5 Puan
Közlenmiş Patlıcan Turşusu
Közlenmiş patlıcan turşusu, genellikle herkesin sevdiği bir tariftir. Özellikle topan patlıcan denil...
40 dk. 12 Kcal 4,5 Puan
Yağlı Patlıcan Turşusu
Yağlı patlıcan turşusu, pratik bir şekilde yapabileceğiniz ve dolabınızda her zaman bulundurabileceğ...
40 dk. 18 Kcal 4,5 Puan
Cevizli Patlıcan Turşusu
Cevizli patlıcan turşusu, Arap mutfağından girmiş harika bir turşu tarifidir. Özellikle kahvaltıda t...
50 dk. 12 Kcal 4,5 Puan

Patlıcan Turşusu

Patlıcan turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan turşu neredeyse her türlü meyve ve sebze kullanılarak hazırlanabilir. Patlıcan turşusu sıkça yapılan ve zevkle tüketilen bir turşu çeşididir. Hazırlandıktan 15-20 gün sonra tüketilmeye başlanabilen patlıcan turşusu yapımı biraz zahmetlidir.

Patlıcan turşusu için kullanılacak patlıcanların sap kısmı alınıp tercihe göre pijama deseni şeklinde kabukları soyulur. Orta kısmı bıçakla karnıyarık gibi kesildikten sonra kaynar suyun içine atılıp 3 dakika haşlanır. Haşlanma süresi tamamlanan patlıcanlar sıcak suyun içinden alınıp şoklanmaları için soğuk suya atılır. Soğuk sudan alınan patlıcanlar havlu kağıt serili bir tepsi içine kesik kısımları altta kalacak şekilde sıralanır. Üzerlerine bir ağırlık koyularak hafif ezilmeleri sağlanır. Bu işlem sayesinde patlıcanlar acı suyunu bırakacaktır. Bu şekilde bir gece bekletildikten sonra iç malzemesi hazırlanır. İç malzeme için havuç, domates, sivri biber, acı cin biber, sarımsak, soğan kullanılabilir. Tüm malzemeler ufak ufak doğranıp bir kap içinde karıştırılır. Hazırlanan karışım patlıcanların içine doldurulur. Dolan patlıcanların bir iğne ve ip yardımıyla dikilir. Dikme işlemi doldurulan için dökülmemesi içindir. Hazırlanan patlıcanlar büyük bir kavanoz içine üst üstte hiç boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Sirke, tuz, limon tuzu ve kaya tuzundan oluşan salamura suyu kavanoza boşaltılıp kavanoz sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen bir yerde 2-3 hafta boyunca muhafaza edildikten sonra tüketilmeye başlanabilir. 

Patlıcan turşusu patlıcanın faydalarından yararlanmak için en iyi yollardan biridir. Oldukça faydalı bir sebze olan patlıcanın kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Kilo vermeye yardımcı olan patlıcan, içerisindeki lif sayesinde tokluk süresini uzatır. Patlıcan turşusu tüketilerek tokluk uzatılıp daha az yemek yenir ve bu sayede kilo verilebilir. Kalori bakımından oldukça düşüktür. Yağ oranı da az olduğunda diyet listelerine gönül rahatlığıyla eklenebilir. Kalp sağlığını korur, kan damarlarını rahatlatır, sindirim sistemi için faydalı bir sebzedir. Bazı kanser türlerinin gelişme riskini azaltır. Vücutta demir seviyesini arttırır. Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlığa karşı iyi gelir.

A, C, E, K, B1, B2 vitaminleri, potasyum, manganez, bakır, demir, tiamin, sodyum bakımından iyi bir kaynaktır. 100 gram patlıcan turşusu 10 kalori içerir.
Acur Turşusu
Biber Turşusu
Domates Turşusu
Fasulye Turşusu
Karışık Turşu
Karnabahar Turşusu
Kelek Turşusu
Kırmızı Lahana Turşusu
Kornişon Turşu
Lahana Turşusu
Pancar Turşusu
Patlıcan Turşusu
Pezik Turşusu
Salatalık Turşusu
Sarımsak Turşusu
Yağlı Turşu





Lahana Turşusu
Kırmızı Lahana Turşusu
Mor Lahana Turşusu
Pancar Turşusu
Turşu
Kırmızı Biber Turşusu

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018