Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 21
Barbunya Balığı
Barbunya balığı, ılıman ve derin sularda yaşayan bir balıktır. Bu nedenle batı illerimizde çok tüket...
40 dk. 176 Kcal 4,5 Puan
Fırında Barbunya Tarifi
Fırında barbunya tarifi çok lezzetli balıklar arasında yerini alan barbunya balığı, özellikle fırın ...
50 dk. 188 Kcal 4,5 Puan
Barbunya Izgara
Barbunya ızgara, lezzetli bir tariftir. Bu balığın hem görünümü, hem de lezzeti diğer balıklardan da...
45 dk. 142 Kcal 4,5 Puan
Tavada Barbunya
Tavada barbunya, bu balığın en lezzetli pişirme yöntemleri arasındadır. Barbunya balığı ılıman sular...
40 dk. 176 Kcal 4,5 Puan

Barbunya

Barbunya, yılın çoğunluğu küçük balık sürüleri halinde yaşamını sürdüren bir balık türüdür. Barbun olarak bilinen balık, Ege ve Akdeniz de çok bulunur. Barbunya, kaya, kum, paşa ve ot olmak üzere dört çeşitte bulunur. Yaklaşık olarak 20 cm uzunluğunda 50-75 gram ağırlığında olur. Balık canlıyken kırmızı, ölü hali ise yeşil ve kahverengi olur. Alt çene kısmında iki bıyığı vardır. Çenesinin üst kısmı dişsizdir.  

Barbunya, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Ayrıca A vitamini, B grubu vitaminleri, C vitamini ve E vitaminleri bakımından zengindir. Bunların haricinde folat, niasin gibi bileşenler bakımından da iyi bir kaynaktır. Potasyum, magnezyum, sodyum, demir, çinko, bakır, manganez ve kalsiyum içeriği vardır.

Barbunya, Nisan ve Haziran aylarında yaklaşık olarak 70.000 adet yumurta verir. Yumurtlama dönemi tamamlandıktan sonra balığın avlanmasındaki yasak kalkar. Barbunya tüketimi için en uygun dönem temmuz ve ekim aylarıdır.

Barbunya barındırdığı selenyum nedeniyle kansere karşı koruyucudur. İçeriğinde bulunan selenyum vücutta oluşan toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Diyabet hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Gebelik döneminde tüketimi tavsiye edilir. Anne ve anne karnındaki bebeğin sağlığı için faydalı bir besin kaynağıdır. Göz sağlığını destekler

Barbunya balığı genel olarak tavada ya da fırında pişirilerek tüketilir. Buğlama ve güveç gibi pişirme yöntemleri haricinde ızgarada da yapılabilir. Herkes için uygun bir beslenme şeklidir. Protein ve yağ oranı oldukça fazla olan barbunya kalori bakımından da kabul edilebilir ölçüdedir. Bu nedenle doğru pişirildiğinde diyette tüketilebilir.

Barbunya balığının 100 gramında yaklaşık olarak 118 kalori, 3,79 gr yağ, 49 mg kolesterol, 69 mg sodyum, 19 gr protein bulunur. Balık şeker ve karbonhidrat barındırmamaktadır. Kemik sağlığı, kalp hastalıklarına karşı oldukça faydalıdır. Vücut direncini arttırır, depresyon gibi hastalıklara karşı iyi gelir. Alzheimer gibi beyinle alakalı gelişen hastalıkların oluşma riskini azaltır. Cilt problemlerine karşı iyi gelir. Faydalı bir besin kaynağı olan barbunya balığının tüketim zamanında haftada en az bir defa tüketilmesi gerekir.

Alabalık
Barbunya
Buğulama Balık
Çinekop
Çipura
Dil Balığı
Fırında Balık
Hamsi
Havyar
Izgarada Balık
İskorpit
İstavrit
Karides
Kırlangıç
Lakerda
Levrek
Lüfer
Mezgit
Palamut
Sardalya
Sazan
Somon
Soslu Balık
Tavada Balık
Ton Balığı
Uskumru





Karides
Uskumru
Palamut
Sazan
Havyar
Ton Balığı

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018