Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 21
Lakerda
Lakerda, genellikle torik balığı ile hazırlanan bir balık saklama yöntemi ve aynı adı taşıyan meze ş...
50 dk. 205 Kcal 4,5 Puan
Lakerda Meze
Lakerda meze, olarak genellikle torik ve palamut balıkları kullanılarak yapılır. Torik ve palamut ba...
60 dk. 205 Kcal 4,5 Puan

Lakerda

Lakerda, torik olarak ya da büyük palamut balığının salamurasıdır. Lakerda meze olarak tüketilir. Meze hazırlanacak balığın çok iyi temizlenmesi gerekir. Balığın bağırsağı, baş kısmı, yüzgeçleri ve kuyruk kısmı temizlenir. Hazırlanan lakerdanın bozulmasını önlemek için kullanılacak balığın omurilik kısmının iyice temizlenmesi gerekir. Güzelce temizlenen balık 3 parmak kalınlığında dilimlenir. Dilimlenen balıkların araları bol kaya tuzuyla tuzlanıp, aralara defne yaprağı ve limon dilimleri yerleştirilerek balıklar sıra sıra bir fıçı içine dizilir. Balıkların kabarmaması için fıçının üzerine bir ağırlık koyulur. Ara ara sızan su ve yağ temiz bir bez yardımıyla alınır. Balıklar beyaza yakın bir renk alana kadar bu şekilde bekletilir. Beyaza yakın renk alan balık artık tüketim için hazırdır. Tüketileceği zaman tuzunu atması için bol suyun içinde bir süre bekletilir. Lakerda yanında soğan dilimleri, limon, piyaz ve zeytinyağı ile sunumu gerçekleşir.

Lakerda, torik balığın uzun süre korunabilmesi için bazı işlemlere tabii tutulması sonucu sofralarda yer bulan bir meze çeşididir. Palamut balığı 55-65 santim uzunluğuna ulaştığında torik olarak isimlendirilir. Bu büyüklüğe ulaştığında lakerda yapımı için tercih edilen bir balık türüdür. Pulsuz olan bazı balıklarda benzer yöntemlerle hazırlanarak lakerda için kullanılabilir. Lakerdanın lezzetli olabilmesi için en önemli püf nokta kullanılan balığın temizlik aşamasıdır. Balık kan ve sinir dokulardan tamamen arındırılmalıdır. Bol suyla defalarca yıkandıktan sonra kullanılması gerekir. Kullanıldığında üzerinde herhangi bir pıhtı ve iliğin olmaması şarttır.

Lakerda için bir diğer püf nokta ise tuzlama yani salamura aşamasıdır. Salamura için kesinlikle sofra tuzu kullanılmamalıdır. İri taneli kaya tuzu tercih edilmelidir. Lakerda birkaç farklı yöntemle hazırlanabilir. Balık yuvarlak yani takoz şeklinde ya da fileto olacak şekilde kesildikten sonra tuzlanır ve 20 gün kadar tuzda bekletilmesi gerekir. Olma süresi tamamlandıktan sonra bol suyun içine alınıp en az 3 saat bekletilir. Üzerindeki deri ve kemikler ayrışarak sade et olarak servis tabaklarına alınır. Üzerine zeytinyağı dökülüp, limon ve kırmızı soğan dilimleri eşliğinde servis edilir. Salamura içinde lakerda açıldıktan sonra 1 ay süreyle saklanabilir. Eğer salamuradan çıkarılmış normal suda bekletilmişse en faz 3 gün içinde tüketilmelidir. 
Alabalık
Barbunya
Buğulama Balık
Çinekop
Çipura
Dil Balığı
Fırında Balık
Hamsi
Havyar
Izgarada Balık
İskorpit
İstavrit
Karides
Kırlangıç
Lakerda
Levrek
Lüfer
Mezgit
Palamut
Sardalya
Sazan
Somon
Soslu Balık
Tavada Balık
Ton Balığı
Uskumru





Karides
Uskumru
Palamut
Sazan
Havyar
Ton Balığı

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018