Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 21
Havyar
Havyar, bilindiği üzere balık yumurtası olup, tam bir mineral ve vitamin deposudur. Özellikle de çoc...
20 dk. 40 Kcal 4,5 Puan
Balık Havyarı
Balık havyarı, tam olarak mineral ve vitamin deposu olarak bilinmektedir. Özellikle de çocukların tü...
20 dk. 40 Kcal 4,5 Puan

Havyar

Havyar, balık yumurtasının ezilmiş haline verilen addır. Ülkemizde tüketim dış ülkelere göre yaygın değildir. Kırmızı ve siyah olmak üzere havyar iki türde bulunmaktadır. Kırmızı havyara göre siyah olanı daha kalitelidir ve daha fazla tercih edilir. Özel bir besin maddesi olarak sofralarda yer bulan havyarın, genelde Mersin balığı ve çiroz balığından elde edileni daha kıymetlidir.

Havyar balıkların canlı olarak yakalanması ve yakalanan balıktan kesi açılarak elde edilir. Balıktan yumurtalar alındıktan sonra balık üzerinde açılan kesi kapatılarak balık tekrar bırakılır. Bir balıktan defalarca yumurta elde edilebilir. Kesi yöntemiyle elde edilen havyar yani balık yumurtası özel alanlarda kutulanarak satışa sunulur. Satış fiyatı oldukça yüksektir. Somon balığından elde edilen kırmızı balık yumurtası siyah balık yumurtası kadar kıymetli değildir.

Havyar ordövr tabağı olarak bilinen kanepelerin üzerinde hazırlanarak servis edilir. Yanında ufak bir kase içinde kaşık bulunur. Soğan, limon, yumurtayla birlikte tost ekmekleri üzerine hazırlanabilir. Lüks otellerde, özel davetlerde havyar menüde sıkça yer bulur. Tost ekmeği üzerine sürülerek yenen havyar elle tüketilir.

Havyar kutulandıktan sonra eğer kutusu açılmışsa kısa süre içinde tüketilmesi gerekir. Buzlukta muhafaza edilebilecek bir besin kaynağı değildir. Kutu şeklinde alındıktan sonra kutusu açılmamışsa 20-30 gün kadar muhafaza edilebilir. Yumurta kayısı kıvamında hazırlandıktan sonra sarı kısmına tereyağı birlikte havyar karışımı eklenerek tüketimi yapılabilir.

Havyar sağlık içinde faydalı bir besin kaynağıdır. Cildi onarıcı özelliği bulunan havyar, cildi erken yaşlanmaya karşı korur. Bu etkilerinden dolayı kozmetik ürünler içinde kullanılabilmektedir. Vücutta oluşan açık yaraların iyileşmesi için kullanılabilir. Beyin sistemi üzerinde faydalıdır. Yorgunluk ve halsizliğe karşı iyi gelir. Cinsel performansı arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Afrodizyak etkisi bulunan nadir besinlerden biridir.

Havyar yüksek oranda kaloriye sahip bir besindir. Kilo kontrolü yapanlar için dikkat edilerek tüketilmesi gereken havyar, yağ, protein, kalsiyum, demir, sodyum bakımından oldukça zengindir. 100 gram ağırlığında havyar 265 kalori içerir. Aynı ölçüde havyarın içinde 24 gr protein, 4 gr karbonhidrat, 17,9 gr yağ, 588 mg kolesterol bulunur.

Havyar evde hazırlanmak isteniyorsa temin edilen havyar mutfak robotuna atılıp karıştırılır. Ezildikten sonra 100 gram havyar için 150 gr sıvıyağ yavaş yavaş ilave edilerek karıştırma işlemi devam ettirilir. Limon suyu yine ağır ağır eklenip robotta beyaz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Ekmek üzerine sürülerek yenebileceği gibi balık sofralarında da tercih edilebilir.

Alabalık
Barbunya
Buğulama Balık
Çinekop
Çipura
Dil Balığı
Fırında Balık
Hamsi
Havyar
Izgarada Balık
İskorpit
İstavrit
Karides
Kırlangıç
Lakerda
Levrek
Lüfer
Mezgit
Palamut
Sardalya
Sazan
Somon
Soslu Balık
Tavada Balık
Ton Balığı
Uskumru





Karides
Uskumru
Palamut
Sazan
Havyar
Ton Balığı

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018