Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 24

Börek Hamuru

Börek hamuru, davet yemeklerinde akla ilk gelen ara sıcak börek tarifleridir. Misafirler için hazırlanan tabaklarda ya da sofralarda börek tarifleri baş rol oynar. Hamur önceden yoğrulup el açması yapılarak çeşit çeşit börekler hazırlanabilir. Börek tariflerinde böreklerin içi yumuşacık dışı ise çıtır çıtır olmalıdır. Tabii bu formu yakalamak için börek hamuru yapmanın püf noktaları bulunmaktadır. Börek hamuru hazırlamak oldukça kolay olsa da bu püf noktalara dikkat edilmediğinde sonuç başarısız olur. Ev yapımı bir börek hamuru hazırlamak için iki yöntem kullanılabilir. Hamur mayalı ya da tıpkı mantı hamuru gibi mayasız olarak hazırlanabilir. Börek hamuru evde hazırlanacaksa kullanılacak tarife çok dikkat edilmelidir. Tarifte verilen ölçüler ve malzemeler hamurun formunu belirler. Bazı tariflerde tıpkı poğaça hamurunda olduğu gibi ılık süt, yumurta kullanılabilir. Örneğin çiğ börek hazırlanacaksa börek hamuru ılık su kullanılarak hazırlanır. Ayrıca sirke çiğ börek hamurunda olmaza olmazdır. Boşnak böreğinde yine ılık su, tuz ve yalnızca una yer verilir. Arnavut böreği için hamur hazırlanacaksa ekstra olarak sıvıyağ kullanılır. Börek hamuru yapmak için kullanılacak malzemeler amaca yönelik olarak değişiklik gösterilir. Her bir tarif için hamurun bekleme süresi değişkendir. Malzemelerde ufak değişiklik olsa da bekleme süresi, hamurun dinlenmesi kaçınılmazdır. 

Börek hamuru hazırlandıktan sonra iç harç seçeneği oldukça fazladır. Hamur kullanılan iç harçla lezzet kazanır. Peynir, patlıcanlı, patates, kıyma, ıspanak gibi malzemeler kullanılarak hamur dillendirilebilir. Patatesli börek hamuru yoğrulduysa patatesler haşlanarak rendelenir. Tuz, pul biber, karabiber, tercihe göre kuru soğan, salça eklenip karıştırılır. Soğuduktan sonra hazırlanan hamura eklenip börek şekli verilir. Patlıcanlı börek yapımında yine iç harç tercihe göre hazırlanıp, hamur patlıcanlı harçla lezzetlendirilerek pişirilir. Diğer harçlarda aynı şekilde kullanılır. 

Börek hamuru bezelenip dinlendirildikten sonra tek tek açılmalıdır. Ne kadar ince açılırsa böreğin lezzeti o kadar artar. Açılan yufkanın bolca yağlanması böreğin gevrek bir formda olmasını sağlar. Üst üstte sıralandığında iyi yağlanmış olursa araları kat kat açılır. Börek için hazırlanan yağ içine biraz maden suyu eklenirse börek yumuşacık olur. Yufkalar tepsiye en az 2-3 kat yerleştirildikten sonra iç harç eklenmelidir. Eğer iç harç tepsi tabanına yakın olursa güzel pişmez ve alt tarafı hamur kalabilir. Hazırlanan börekler için eğer araları yağlamak için kullanılan sostan artmışsa üst katına sos dökülüp yedirilebilir. Fırına almadan önce böreğin dilimlenmesi gerekir. Bu sayede daha güzel pişecektir. 200 derecelik fırın ısısı börek pişirmek için yeterli olur.
Arnavut Böreği
Boşnak Böreği
Börek Hamuru
Buzluk Böreği
Çarşaf Böreği
Çıtır Börek
Çiğ Börek
Gül Böreği
Haşhaşlı Börek
Hazır Yufkadan Börek
Ispanaklı Börek
Kabaklı Börek
Kırma Börek
Kıymalı Börek
Kol Böreği
Kürt Böreği
Laz Böreği
Makarnalı Börek
Mantarlı Börek
Mercimekli Börek
Midye Börek
Milföy Börek
Muska Böreği
Paçanga Böreği
Patatesli Börek
Patlıcanlı Börek
Peynirli Börek
Pırasalı Börek
Puf Böreği
Rulo Börek
Sigara Böreği
Sirkeli Börek
Sodalı Börek
Su Böreği
Talaş Böreği
Tava Böreği
Tavada Börek
Tavuklu Börek
Tepsi Böreği
Yufka Böreği





Börek
Ispanaklı Börek
Patatesli Börek
Patatesli Börek
Baklavalık Yufkadan Börek
Hazır Yufkadan Börek

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018