Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 28

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, Türk mutfağının en özel yemeklerinden biri olan mantı Orta Asya mutfağında da yapılabilen bir yemek çeşididir. Mantı ve mantı hamuru denildiğinde Türkiye de akla ilk gelen il Kayseri'dir. Kayseri dışında ülkenin dört bir yanında yapılıp yenen bir yemektir. Evde hazırlanabilen mantı marketlerde ve mantı evi adı altında açılmış dükkanlarda da satışa sunulmaktadır. 

Mantı hamuru sade yalın bir hamurdur. İçinde çok malzeme kullanılmaz. Hamurun en önemli püf noktası yoğrulma süresi ve hamurun kıvamıdır. Mantının birçok çeşidi bulunmaktadır. En klasik olanı hazırlanan mantıların haşlanıp servis tabağına alındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülenidir. Rus mantısı olarak bilinen mantı türünde mantılar servis tabağına alındıktan sonra üzerine sadece karabiber serpilerek yenir.

Mantı hamuru için un elenerek bir kabın içine alınır. Üzerine tuz ve su eklenip yoğrulur. Tercihe göre bir tane yumurta kırılabilir. Hamur toparlanan kadar yoğrulduktan sonra tezgahta rulo şekline getirilip ortadan bıçakla kesilir. Eğer kesilen kısımda göz göz delikler yoksa olmuş demektir. Ancak kesilen kısım göz gözse hamurun daha yoğrulması gerekir. Mantı hamurunda en önemli püf nokta budur. Hamurun kıvamı oldukça sert olmalıdır. Sert hamuru açmak biraz zor olur. Ancak mantıya kolay şekil verebilmek için hamurun sert olması gerekir. 

Mantı hamuru yoğrulduktan sonra bezelenip üzerlerine nemli bir bez kapatılarak en az 15 dakika dinlendirilmelidir. Dinlenen mantı hamuru tezgah unlanarak oklava yardımıyla mümkün olduğunca ince açılmalıdır. Hamur önce boylamasına iki santim genişliğinde sonra enlemesine aynı şekilde her bir parça kare olacak şekilde keskin bir bıçak ya da mantı kesme aletiyle kesilmelidir. Mantı kesme aleti kullanılarak kesildiğinde kesme işlemi daha pratik olur. Mantı kesme aletleri aynı anda en az beş tane şerit çıkartabilmektedir. Kesilen hamura iç harç koyulup katlanır. Katlama işlemi bittikten sonra hazırlanan mantılar kaynatılmış suyun içinde haşlanıp, suyu süzüldükten sonra servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökülerek servis edilir.

Kalori bakımından oldukça zengin olan mantının bir porsiyonu 305 kaloridir. Bu kalori değeri porsiyonun büyüklük ya da küçüklüğüne göre değişir. Diyet yapanların kaçınması gereken bir yemektir.
Boşnak Mantısı
Çerkez Mantısı
Çıtır Mantı
Çin Mantısı
Çorum Mantısı
Ev Mantısı
Fırında Mantı
Hazır Mantı Tarifi
Kayseri Mantısı
Kozalak Mantı
Mantı Hamuru
Özbek Mantısı
Patates Mantısı
Sinop Mantısı
Sosyete Mantısı
Tavuklu Mantı
Yağ Mantısı
Yalancı Mantı
Yufka Mantısı





Mantı
Mantı
Sosyete Mantısı
Kayseri Mantısı
Boşnak Mantısı
Patates Mantısı

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018