Hamarat Giriş | Üye Ol
Bugün Ne Pişirsem? Ramazan Menüleri Tarif Gönder Hamaratlar Forum
En yeni videoları kaçırmamak için YouTube ve Facebook kanalımıza abone olun → Buton 23
Lahana Sarması
Lahana sarması, leziz bir dolma tarifidir. Kış sebzesi olan lahana turşu, salata, kapuska gibi tarif...
55 dk. 66 Kcal 4,5 Puan
Kara Lahana Sarması
Kara lahana sarması, denilince hemen hemen herkesin ağzı sulanır. Aslen Karadeniz yöresine ai...
60 dk. 132 Kcal 4,5 Puan
Beyaz Lahana Sarması
Beyaz lahana sarması, kışın en lezzetli sarma tarifleri arasındadır. Hanımlar beyaz lahana sarmasını...
65 dk. 66 Kcal 4,5 Puan
Etli Lahana Sarması
Etli lahana sarması, tem bir lezzet şölenidir. Mutfaklarımızda sarmanın ayrı bir yeri vardır. Heme...
80 dk. 238 Kcal 4,5 Puan
Zeytinyağlı Lahana Sarması
Zeytinyağlı lahana sarması, oldukça sevilen ve sıklıkla tüketilen bir sarmadır. Lahana kışı kış ya...
75 dk. 132 Kcal 4,5 Puan
Kıymalı Lahana Sarması
Kıymalı lahana sarması, sarmalar arasından en lezzetlisidir denilebilir. Lahananın insan sağlığına b...
75 dk. 176 Kcal 4,5 Puan
Etli Kara Lahana Sarması
Etli kara lahana sarması, Karadeniz yöresine özgü bir yemek olsa da ülke genelinde yapılan bir tarif...
70 dk. 264 Kcal 5 Puan
Bulgurlu Kara Lahana Sarması
Bulgurlu kara lahana sarması, özellikle Karadeniz mutfağında önemli bir yer tutar. Sarma yapmak için...
70 dk. 132 Kcal 5 Puan

Lahana Sarması

Lahana sarması, yaprak sarmasından sonra sofralarda en çok yer verilen sarma türüdür. Daha çok beyaz lahana kullanılarak hazırlanır. Lahana kış sebzesi olduğu için sarması da kışın yapılır. Ekim Kasım aylarında tezgahlarda yerini alan lahanadan sarma yapmak için bazı püf noktalara dikkat edilmelidir. Satın alınan lahananın yaprak kısımları çok kalın olmamalıdır. Mümkün olduğunca ince yapraklı lahana seçilmelidir. Çok büyük boy lahana kalın yapraklı olacağından orta boy en ideal olanıdır. Lahananın yaprakları teker teker ayrılmalıdır. Taze lahananın yapraklarını ayırmak daha kolay olur. Tepe kısmında bulunan beyaz ve sert bölüm bıçakla alınmalıdır. Yine bir bıçak kullanılarak yapraklar açılmalıdır. Geniş bir tencere su doldurularak kaynamaya bırakılır. Açılan yapraklar kaynama noktasına ulaşan suya atılıp yaprağın kalınlığına göre 1-2 dakika haşlanır. Eğer çok yumuşaksa kontrol edilerek hemen sudan alınmalıdır. Sudan alınan yapraklar bir süzgece alınıp suyu süzdürülmelidir. Yaprakların boyutuna göre istenilen boyda bölünerek sarmaya başlanabilir.

Lahana yapraklarının haşlanması tamamlandıktan sonra lezzetli bir iç harç hazırlanır. Yaprak sarmasında genelde pirinç tercih edilir. Ancak lahanada yaprağın aksine bulgur tercih edilir. Bulgur yıkandıktan sonra iyice süzülür. Bulgurdan hoşlanmayanlar pirinç kullanabilir. Yaprak sarmada olduğu gibi etli ya da zeytinyağlı hazırlanabilir. Bol baharatlı olması sarmanın lezzetini arttırır. Baharat tamamen damak tadına göre değişebilir.

Lahana sarması muska şeklinde, uzun, ince ya da kalın sarılabilir. Eğer haşlanma aşamasında damar kısımları yumuşamamışsa sararken bu kısımların mutlaka alınması gerekir. Tencereye çok sıkı sıralanmamalıdır. Aralarında hafif boşluk bırakılmalıdır. Pişerken üzerlerine bir porselen tabak kapatılarak ağırlık verilmelidir. Yine pişerken, sumak ekşisi, nar ekşisi, sarımsak, limon, salçalı sos hazırlanarak üzerine dökülmelidir. Bu şekilde lahana sarması daha lezzetli olur.

Lahana sarması, beyaz lahana ya da kara lahana kullanılarak hazırlanabilir. Karalahana beyaz lahana göre çok daha ince ve hassastır. Daha çok Karadeniz bölgesinde sıkça yapılarak tüketilir. 

Lahana düşük kalorili bir sebzedir. Sarma haricinde turşu, salata ve yemek yapımında da kullanılır. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan lahana, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, fosfor, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Diyetlerde sıkça tercih edilir. 1 tane lahana sarması 66 kalori içerir. 111 mg potasyum, 74 mg sodyum, 3,84 gr karbonhidrat, 3,34 gr protein, 1,08 gr şeker, 4,22 gr yağ içerir.
Beyti Sarma
Kara Lahana Sarması
Lahana Sarması
Patlıcan Sarma
Pazı Sarması
Tavuk Sarma
Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Sarma





Sarma
Yaprak Sarma
Lahana Sarması
Zeytinyağlı Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Pazı Sarması

 

Hamarat, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2018